Menu

Voorbereiden voor een MTB vakantie in de ArdennenVoorbereiden voor een MTB vakantie in de Ardennen

Als u binnenkort op een fietsavontuur vertrekt, bent u zeker niet in de minderheid.

Dergelijke vakanties worden meestal maanden van tevoren verwacht en met grote verwachtingen begonnen, en als alles goed gaat kunnen fietsers verwachten thuis te komen met een verbeterde conditie en hernieuwd enthousiasme na een aantal zonnige dagen doorgebracht in goed gezelschap.

Het is echter gemakkelijk om de opwinding de overhand te laten nemen, uit de blokken te barsten bij aankomst en oververmoeid en opgebrand naar huis terug te keren.

Hier volgen onze tips voor een geslaagde en plezierige fietsvakantie of trainingskamp.

Maak wat kilometers ter voorbereiding op een fietsvakantie

Trainen voor een trainingskamp’ klinkt misschien een beetje als iets voor kneuzen, maar als je al wat kilometers in de benen hebt, geniet je waarschijnlijk meer van je reis en kun je meer voordeel halen uit je dagen in het zadel.

Uw fietsvakantie zal waarschijnlijk bestaan uit lange dagen achter elkaar. We willen niet suggereren dat u dit soort afstanden thuis in uw vrije tijd moet afleggen, maar als u uw weekendritten in de aanloop naar uw vakantie kunt uitbreiden en misschien een paar dubbele dagen kunt fietsen, is uw lichaam beter voorbereid op wat komen gaat en psychologisch zult u zich beter voorbereid voelen.

Tip: Mooiste MTB Routes Ardennen | Beste Mountainbike Routes [Incl. Kaart]

Bespreek verwachtingen

Zorg ervoor dat jullie allemaal op één lijn zitten over wat voor vakantie dit gaat worden.

Als je met een groep andere fietsers weggaat, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je op één lijn zit. Is dit een ‘trainingskamp’ of een ‘fietsvakantie’? Fiets je de hele dag, of verdeel je je tijd tussen de fiets en de bars/zwembad/toeristische attracties?

Natuurlijk is er niets op tegen om sommige ritten apart te doen – zorg er alleen voor dat jullie allemaal dezelfde verwachtingen hebben.

Schets een ruw plan

De meeste fietsvakantielocaties hebben lokale beklimmingen – een verlangen om de omliggende beklimmingen te rijden heeft waarschijnlijk een rol gespeeld bij je keuze van de uitvalsbasis. Als er een aantal beklimmingen op je bucketlist staan, maak dan een plan voor wanneer je ze gaat aanvallen.

Het is een goed idee om een ‘rustdag’ in te plannen waarop je een kortere, vlakkere rit kunt maken, maar wees erop voorbereid dat je hier flexibel mee om kunt gaan als het weer dat vereist.

Bereid uw fiets voor

Probeer in ieder geval uw fiets in goede staat van vertrek mee te nemen

Er zijn maar weinig dingen erger dan een week lang luisteren naar een lawaaierige trapper – of erger nog, je afdalingen laten verpesten door banden die je niet vertrouwt of remmen die zo dicht bij het metaal zijn dat je niet zeker weet of je nog wel kunt remmen voor die snel naderende bocht.

Je fiets zal tijdens je weekje weg meer slijtage vertonen dan normaal. De eisen van lange beklimmingen en afdalingen betekenen dat je versnellingen en remmen in goede staat moeten zijn – dus het vervangen van remblokken en kabels voor je vertrekt is een goed idee.

Uw fiets zal moeten reizen in een of andere doos of tas, raden wij een harde schaal geval boven alles – vooral voor de metalen staaf die loopt door het midden en maakt het onmogelijk te pletten en er zijn verschillende goede opties op de markt.

Uitgelicht: Mountainbiken Ardennen | MTB Belgische Ardennen

Neem uitrusting mee voor verschillende weersomstandigheden

Neem rugzakken mee, zoals een gilet of regenjack, arm- en beenwarmers

De weersomstandigheden kunnen van dag tot dag en tijdens de ritten verschillen – om nog maar te zwijgen van het feit dat je kerntemperatuur tijdens de beklimmingen zal schommelen tegenover die tijdens de afdalingen.

Het is dus belangrijk om uitneembare lagen te overwegen – armwarmers, beenwarmers, draagbare jassen, vesten en een basislaag die zweet kan afvoeren tijdens de beklimming zodat het niet afkoelt op je huid tijdens de afdaling.

Denk aan zadelcomfort

Als je nu al last hebt van een ongemakkelijk zadel, dan zul je dat na 500 kilometer nog veel meer hebben.

Neem een zadel waarvan je weet dat het bipsvriendelijk is tijdens duurritten (zorg ervoor dat je het van tevoren test), vooral als je een fiets huurt – je wilt geen zadel roulette spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *