Menu

Op deze manier kun je belastingvrij sparenOp deze manier kun je belastingvrij sparen

sparen op rekening

In Nederland betaal je belasting over je inkomen en je vermogen. Echter als je geld spaart, wil je natuurlijk zo min mogelijk hiervan inleveren. Belastingvrij sparen is een optie, maar dan moet je het systeem wel goed begrijpen.

Je kunt belastingvrij sparen:

  • door onder een bepaalde grens te blijven
  • je geld goed te spreiden
  • je financiële producten overzichtelijk te houden
Internetsparen

Hoe werkt belasting over spaargeld?

We betalen dus allemaal belasting over inkomen en vermogen. Vroeger gebeurde dit onderverdeeld in inkomstenbelasting en vermogensbelasting. Tegenwoordig ligt dat iets gecompliceerder. 

Je geld en vermogen worden ingedeeld in drie boxen:

  • box 1 voor inkomsten uit werk en woning
  • box 2 voor inkomsten uit aanmerkelijk belang
  • box 3 voor inkomsten uit sparen en beleggen

Als het gaat om je spaargeld, valt dit dus in box 3. Daar zijn al je spaarrekeningen en beleggingen gekoppeld. Voor je belasting betaalt over dit bedrag, moet het echter boven een bepaalde grens zitten. 

Zijn jouw spaarrekeningen en beleggingen bij elkaar meer dan 30.846 euro waard? Dan betaal je er belasting over. Blijf je echter onder die grens, dan kun je belastingvrij sparen. De grens is vastgesteld door de overheid maar is natuurlijk onderhevig aan verandering.

sparen

Spreiden van geld

Als jij en je partner beiden sparen, dan is het verstandig dit op twee verschillende namen te doen. Ook als je spaart voor je kind, kun je dit wellicht overdragen aan de grootouders. Zo zorg je dat er niet teveel vermogen op jouw naam staat en je makkelijker onder die grens voor belasting blijft.