Menu

Bladluis bestrijden op een biologische manierBladluis bestrijden op een biologische manier

De lente is volop aangebroken en dat betekent dat alles weer tot bloei is gekomen. Overal zie je planten, bomen en struiken uit de grond schieten. De natuur komt tot leven en zo ook alle dieren en insecten die erin leven. Vandaag wil je het een en ander vertellen over een insect waar ik vroeger maar lastig vanaf kwam. Bladluizen! Deze kleine beestjes vormden ieder jaar weer een ware plaag in mijn tuin en tastte alles in hun omgeving aan. Ik heb ontzettend lang gezocht naar een effectieve manier om deze beestjes te doen verwijderen. Bladluis bestrijden bleek achteraf iets te zijn waar niet alleen ik mee aan de slag was gegaan, vele andere liepen tegen dezelfde problemen aan. Totdat ik iets las over bladluis bestrijden op een biologische manier, namelijk door het inzetten van lieveheersbeestjes. Voordat ik je een aantal goede tips wil geven over bladluis bestrijden en de manier waarop je dat doet, neem ik je even mee naar wat voor insect dit nu precies is en waarom ik er zo veel last van had. Lees je mee?

Bladluis bestrijden noodzakelijk om planten gezond te houden

Het vervelende aan bladluis is dat ze sappen uit gezonde bloemen en planten zuigen. Deze sappen zijn nodig om uit te kunnen groeien tot een volwassen plant en daarom kunnen ze de aanwezigheid van deze beestjes niet gebruiken. Ook scheiden bladluizen honingdauw uit. Deze plakkerige substantie trekt wespen en mieren aan en kleeft ook nog eens overal aan. Je hebt dit vast wel eens aangetroffen op de auto, tuinset of tuintegels. Dit komt dus allemaal af van kleine bladluizen en daarom wil ik ze het liefst effectief bestrijden. Echter hou ik ook heel erg van het milieu en daarom wil ik niet met de ene spuitbus na de andere aan de gang. Dit schaadt namelijk ook andere dieren en insecten en dit is niet de bedoeling. Hoe moet het dan wel?

Zet lieveheersbeestjes in om deze plaag effectief te bestrijden

Bladluis bestrijden doe ik door gebruik te maken van lieveheersbeestjes. De larven hiervan zijn namelijk dol op bladluizen en hebben ze nodig om uit te groeien tot een volwassen diertje. De larven eten tot wel 120 bladluizen per dag om te kunnen groeien en je kunt je dus wel voorstellen hoe effectief deze bestrijding is. Zorg ervoor dat je altijd informatie tot je neemt en weet hoeveel lieveheersbeestjes je nodig hebt. Dit kan per moestuin, rozenstruik, plant of boom nogal verschillen. Na ontvangst van de larven (deze worden vaak gewoon per post verzonden) is het enkel een kwestie van uitzetten bij de getroffen plant. Ik weet zeker dat deze manier ontzettend effectief is voor het milieu en daarbij kun je bladluis bestrijden dus eenvoudig zelf doen. Succes!